BKG

Thirtasary, Chandry Ageng (2018) Hubungan Antara Tingkat Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Jumlah Konsumsi Buah Dan Sayur Pada Siswa Kelas XI Sma Negeri Di Kota Malang. Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Indonesian Abstract

Konsumsi buah dan sayur pada remaja cenderung rendah dan salah satu faktor yang dapat mempengaruhi adalah pengetahuan gizi. Tujuan penelitian ini untuk mengkaji hubungan tingkat pengetahuan gizi seimbang dengan jumlah konsumsi buah dan sayur pada siswa kelas XI SMA Negeri di Kota Malang. Rancangan penelitian ini adalah cross sectional study pada 100 responden yang dipilih menggunakan Stratified Random Sampling. Data pengetahuan gizi seimbang menggunakan kuesioner terstruktur dan tervalidasi oleh enumerator terlatih. Sementara jumlah konsumsi buah dan sayur menggunakan SQ-FFQ (Semi Quantitative-Food Frequency Questionaire). Hasil penelitian menunjukkan bahwa sebanyak 62% responden memiliki tingkat pengetahuan gizi yang kurang dan 38% responden memiliki tingkat pengetahuan gizi sedang. Sedangkan berdasarkan jumlah konsumsi buah dan sayur responden dihasilkan masingmasing 50% responden cukup dan kurang mengkonsumsi buah dan sayur. Uji hubungan pada penelitian ini menggunakan uji Spearman (p>0,05). Sehingga dapat disimpulkan tidak ada hubungan antara tingkat pengetahuan gizi seimbang dengan jumlah konsumsi buah dan sayur pada siswa kelas XI SMA Negeri di Kota Malang.

English Abstract

Consumption of fruits and vegetables in adolescents tend to be low and one of the factors that can affect is nutrition knowledge. This study aimed to determine the relationship between the level of nutrition knowledge with the amount of fruits and vegetables consumption of eleventh grade students in Senior High School in Malang. The design of this study was cross sectional on 100 respondents selected using stratified random sampling technique. The nutrition knowledge data using structured and validated questionnaire by trained enumerators. Meanwhile the amount of fruits and vegetables consumption using SQ-FFQ (Semi Quantitative-Food Frequency Questionnaire). The result showed there were 62% of respondents showed the less understanding and the 38% of respondents showed the higher level of nutritional knowledge. Meanwhile the amount of fruit and vegetable consumption, there were 50% of respondents consuming enough fruit and vegetable and other 50% respondents were less. The correlation test in this research using spearman test (p>0,05). Thus, it can be concluded that there was no relationship between the level of nutritional knowledge with the amount of fruits and vegetables consumption of eleventh grade students in Senior High School in Malang.

Other Language Abstract

UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FK/2018/251/051807278
Uncontrolled Keywords: Pengetahuan gizi, buah, sayur, remaja-Nutrition knowledge, fruits, vegetables, adolescents
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 612 Human Physiology > 612.3 Digestive system
Divisions: Fakultas Kedokteran > Ilmu Gizi
Depositing User: soegeng
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/167229
Text
Chandry Ageng Thirtasary (2).pdf
Restricted to Repository staff only

Download

Actions (login required)

View Item View Item