BKG

Purbasiswanta, Johan Syahputra (2018) Pengaruh Persentase NaOH dan Waktu Proses Deasetilasi Terhadap Mutu Kitosan Berbahan Baku Cangkang Rajungan (Portunus pelagicus). Sarjana thesis, Universitas Brawijaya.

Indonesian Abstract

Pengolahan daging rajungan menghasilkan limbah cangkang dalam jumlah besar. Limbah cangkang rajungan dapat dimanfaatkan menjadi kitosan. Kitosan diperoleh melalui tiga proses, yaitu proses demineralisasi, proses deproteinasi, dan proses deasetilasi. Proses deasetilasi merupakan proses utama dalam menentukan derajat deasetilasi agar dapat mengetahui mutu dari kitosan. Kitosan yang baik memiliki derajat deasetilasi ≥70% untuk memenuhi standar dalam industri. Faktor yang dikaji dalam penelitian ini adalah konsentrasi NaOH (X1) dan waktu dalam proses deasetilasi (X2). Tujuan penelitian ini untuk mendiskripsikan pengaruh konsentrasi NaOH dan waktu terhadap derajat deasetilasi serta mengetahui perlakuan yang terbaik. Semakin tinggi konsentrasi dan waktu, maka derajat deasetilasi semakin tinggi. Pada konsentrasi NaOH 40% dapat menghasilkan derajat deasetilasi yang tinggi, namun apabila konsentrasi dinaikkan menjadi 50% dan 60%, maka derajat deasetilasi yang dihasilkan semakin menurun. Kualitas terbaik pada konsentrasi NaOH 40% dengan waktu 24 jam. Penelitian ini menggunakan analisis regresi berganda dengan hasil persamaan regresi kadar air adalah Y’ = 4,411 – 0,018 X1 – 0,070 X2, persamaan regresi kadar abu adalah Y’ = 56,769 – 0,058 X1 – 0,358 X2, persamaan regresi kadar protein adalah Y’ = 10,505 – 0,017 X1 – 0,002 X2, dan persamaan regresi derajat deasetilasi adalah Y’ = 108,356 – 0,278 X1 – 0,402 X2.

English Abstract

Crab meat processing produces large amounts of shell waste. Crab shell waste can be utilized to chitosan. Chitosan is obtained through three proses, there are demineralization process, deproteination process, and the deacetylation. The deacetylation process is the main process in determining the degree of deacetylation in order for quality can be determined from chitosan.good chitosan has a deacetylation degree of ≥70% to meet industry standards. Factors examined in this research is the concentration of NaOH and time in the process deacetylation. The purpose of this research was to describe the influence of the concentration of NaOH and time against the degree of deacetylation and knowing the best of concentration of NaOH and time process. A main factor in this research is the concentration of NaOH. When the concentration and time being high, can produce higher the degree of deacetylation. On the concentration of NaOH 40% can produce a high degree of deacetylation, but if the concentration is increased to 50% and 60%, then the resulting degree of deacetylation decreases. The best quality at 40% NaOH concentration with 24 hours. This research uses multiple regression analysis with regression equation result of moisture content is Y’ = 4,411 – 0,018 X1 – 0,070 X2, the ash regression equation is Y’ = 56,769 – 0,058 X1 – 0,358 X2, regression equation of protein content is Y’ = 10,505 – 0,017 X1 – 0,002 X2, and the deacetylation degree regression equation is Y’ = 108,356 – 0,278 X1 – 0,402 X2.

Other Language Abstract

UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (Sarjana)
Identification Number: SKR/FTP/2018/84/051802484
Uncontrolled Keywords: Deasetilasi, Derajat Deasetilasi, Kitosan, Kualitas, Regresi Berganda
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 641 Food and drink > 641.4 Food preservation and storage
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Budi Wahyono
URI: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/11348
Text
BAGIAN DEPAN.pdf

Download | Preview
Text
BAB I.pdf
Restricted to Repository staff only

Download
Text
BAB II.pdf
Restricted to Repository staff only

Download
Text
BAB III.pdf
Restricted to Repository staff only

Download
Text
BAB IV.pdf
Restricted to Repository staff only

Download
Text
BAB V.pdf
Restricted to Repository staff only

Download
Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf
Restricted to Repository staff only

Download

Actions (login required)

View Item View Item